Open keukens
als centrum voor samenzijn
Al van oudsher is de keuken de plek waar familie en vrienden samenkomen. Hier stond het fornuis waar men samen kookte, de was deed en zelfs in bad ging. Later kwamen er standaardkeukens en betaalbare apparatuur. Afgescheiden van de woonkamer ging het nog alleen om het nut en de functionaliteit van een keuken. Individuele en esthetische eisen verdwenen naar de achtergrond.
De woontrends van nu concentreren zich gelukkig weer op royale ruimten waarin we keuken, woon- en eetkamer optimaal combineren. De aparte keuken maakt steeds vaker plaats voor een open keuken die het sociale hart van de woning vormt: een plek om samen te koken en eten, en waardevolle tijd met het gezin door te brengen. Een plek waar een groot deel van het dagelijks leven zich afspeelt, moet daarom ruimte bieden aan die dynamiek. Met modern keukendesign zijn hiervoor tal van oplossingen mogelijk die goed passen in vrijwel elk huis of appartement. Maar voordat je begint met het uitdenken van een open-keukenconcept, moet je een aantal speciale eisen in kaart brengen.
Voordelen van de open keuken naar de woonkamer
Hoewel sommige mensen nog steeds de voorkeur geven aan een fysieke scheiding met een gesloten keuken, voegt het combineren van de keuken en woonkamer veel toe aan het dagelijks leven.
- Meer gedeelde interactie en communicatie. Voor wie graag het gezin om zich heen heeft en tijdens het koken graag een praatje maakt met vrienden en gasten, is de open keuken de perfecte oplossing. Hier komen de dagelijkse gebeurtenissen samen en wordt koken een leuke groepsactiviteit.
- Een ruim en uitnodigend ruimteconcept. De open keuken is niet alleen een ideale ontmoetingsplaats voor familie en gasten, er is ook voldoende ruimte voor diverse keukenapparaten. Kleine ruimten krijgen meer diepte en met multifunctionele meubels is de woonkeuken snel om te bouwen tot bijvoorbeeld een werkplek.
- Geschikt voor elke woonruimte. Een open keuken is veelzijdig en functioneel aan de beschikbare woonruimte aan te passen. Het individuele design kent eigenlijk geen grenzen: of het nu gaat om grote oppervlakten met lange werkplekken en kookeilanden, of om kleine open keukens met losse meubels en handige opbergoplossingen.
- De eigen keuken als blikvanger. Als je veel tijd hebt gestoken in het ontwerp in de planning van je nieuwe keuken, wil je dat natuurlijk graag laten zien. Een bijzonder keukendesign komt immers beter tot zijn recht in een open woonconcept dan achter een gesloten deur. Met een uitgekiende eet- en woonkamerinrichting, waarbij ook is nagedacht over vloeren en wanden, schep je bovendien voor iedereen een aangename sfeer in de kamer.
De halfopen keuken als compromis voor dagelijks gebruik
Voor veel mensen is een open keuken een lang gekoesterde droom, maar dit betekent nog niet dat dit concept voor iedereen de juiste keuze is. Als multifunctionele omgeving biedt met name de open keuken de mogelijkheid om op één plaats overzicht te hebben en verschillende activiteiten tegelijk uit te voeren. De kok(kin) is bijvoorbeeld niet alleen in de keuken als de gasten in de woonkamer bezig zijn.
Als je echter de voorkeur geeft aan een rustige plek in de keuken en minder behoefte hebt om deel te nemen aan het sociale leven in de woonkamer, is een halfopen keuken een goede oplossing. Hier zorgen scheidingswanden en halve wanden, permanente of tijdelijke ruimteverdelers en keukeneilanden voor afscheiding wanneer je daar behoefte aan hebt. Met de mogelijkheden van de moderne keukenplanning, ontstaan er individuele ruimteconcepten die tot in het kleinste detail passen bij de mens en zijn dagelijkse behoeften.
Bezoek een SieMatic dealer bij jou in de buurt.
Woonkamer met open keuken plannen: ideeën en tips
- De juiste inrichting van een open keuken. Voor de juiste harmonie moet je keuken- en woonkamermeubels op elkaar afstemmen. Tegenwoordig kun je kiezen uit een groot aantal uiteenlopende designs: van een klassiek ogend keukenontwerp, een gestructureerde en minimalistische keuken tot een urban style mix van diverse materialen. Maar ‘visueel’ design is niet de enige factor waarmee je rekening moet houden. Geschiktheid voor dagelijks gebruik, duurzaamheid en de ideale sfeer in de kamer spelen ook een rol. Om de keuken en woonkamer tot een geslaagd ruimteconcept samen te brengen, moet je kleuren, vormen en materialen zorgvuldig kiezen.
- Hoeveel bergruimte heb ik nodig in de keuken? Om de keuken na het koken weer snel op orde te hebben, moet er voldoende bergruimte zijn. Zichtbare kleine apparaten en gebruiksvoorwerpen maken vaak een onrustige en rommelige indruk. Daarom moeten deze uit het zicht blijven en na gebruik zo efficiënt mogelijk op te bergen zijn. Dat vraagt vooral in kleine open keukens een zorgvuldig ontwerp. Zowel ruimtebesparende losse meubels als intelligente, multifunctionele oplossingen zijn makkelijk aan de individuele omstandigheden aan te passen. Greeploze oppervlakken hebben een modern effect, zijn optisch wat minder dominant en bieden onzichtbare opbergruimte. Functionele opbergruimte in kasten en rekken die vaak al in woonkamers staan, vindt ook steeds meer zijn weg in het ontwerp van de moderne open keuken. Ideeën en inspiratie, maar ook voorbeelden van functionele opbergruimte vind je in de keukenbrochures van SieMatic.
- Hoe vermijd ik geuren in een open keuken? Voor sommige mensen is een nadeel van een open keuken dat kookgeuren zich verspreiden naar de aangrenzende woonruimte. De geur van intense kruiden en ingrediënten en van aangebrand voedsel uit de pan of de oven geven snel een onaangename sfeer in de kamer. Bijzonder krachtige afzuigkappen of luchtafvoersystemen bieden hier uitkomst. Als ze correct worden geplaatst, heb je snel een geurneutrale omgeving. Een persoonlijk keukenontwerp helpt je om de ideale oplossingen te vinden.
- Storende geluiden in een open keuken tot een minimum beperken. Een constant zoemende koelkast of een lawaaierige afwasmachine kan hinderlijk zijn. Om ervoor te zorgen dat het achtergrondlawaai tijdens bijvoorbeeld een filmavond geen onaangename overlast wordt, kies je voor elektrische apparaten met speciale volumekenmerken of -instellingen.
- Een open keuken met aanrecht of kookeiland. Een kookeiland of open keuken met aanrecht kan dienst doen als visuele ruimteverdeler of als een verbindingselement tussen de keuken en het woongedeelte. Aan de ene kant wordt het eten bereid, terwijl er uitzicht is naar de open ruimte. Aan de andere kant kunnen familie en vrienden gezellig zitten, een praatje maken en in de gaten houden wat er in de keuken gebeurt. Dit keukenontwerp is bijzonder geschikt in kleine kamers als alternatief voor de grote eettafel.
- Structurele veranderingen aan de keuken. Soms is een scheidingswand tussen de woonkamer en de keuken het enige wat een moderne open keuken in de weg staat. Wie overweegt permanente veranderingen in de woonruimte aan te brengen, moet dit vooraf met de verhuurder of huiseigenaar bespreken en de bouwkundige eisen van de woning laten controleren. Als het om een nieuwbouwproject gaat, moet je al een ruw concept van de keuken in de bouwplannen opnemen. Op die manier zijn ook verlichting, aansluitingen en leidingen op een zinvolle manier te integreren.
Maak een afspraak